top of page

Izboljšajte kakovost življenja s samozavestnim nasmehom

Delne zobne proteze so zobni pripomočki, ki se uporabljajo za nadomeščanje več manjkajočih zob. Njihova glavna funkcija je obnoviti funkcionalnost ugriza, pomagati pri govorjenju in zagotoviti estetski videz zobnega niza. Delne zobne proteze so lahko pomemben korak pri izboljšanju kakovosti življenja ljudi, ki imajo manjkajoče zobe.

 

Med najpogostejšimi težavami so namreč težave pri žvečenju hrane, bolečine v ustih in težave pri govorjenju. Poleg tega lahko manjkajoči zobje vplivajo tudi na samozavest in samopodobo posameznika. Z uporabo delnih zobnih protez lahko oseba znova uživa v svojih najljubših jedeh, lažje govori in ima bolj samozavesten nasmeh. Delne zobne proteze so zato odlična rešitev za ljudi, ki ne želijo ali pri njih ni mogoče vstaviti vsadkov ali drugih fiksnih rešitev za nadomeščanje zob. Proteze so narejene iz kovinskih ali plastičnih okvirjev, ki se prilegajo dlesni in se povezujejo s preostalimi zobmi s pomočjo kovinskih ali akrilnih nosilcev. Zasnovane so tako, da se popolnoma prilegajo dlesni, kar zagotavlja posamezniku stabilnost in udobje.



Kako delujejo delne zobne proteze?


Delne zobne proteze nadomeščajo manjkajoče zobe, hkrati pa pomagajo ohranjati preostale zobe. Ko so zobje izpadejo, se preostali zobje namreč začnejo premikati in obračati v prazne prostore, kar lahko povzroči težave pri ugrizu in težave z zdravjem obzobnega tkiva. Delne zobne proteze preprečujejo premikanje preostalih zob in ohranjajo ustrezno razporeditev zob v ustih - pa tudi njihovo funkcionalnost.

Na voljo je več vrst delnih zobnih protez, vključno s klasičnimi delnimi protezami, krilnimi protezami, kovinskimi protezami in akrilnimi protezami. Klasične delne proteze so narejene iz akrilne smole in imajo kovinski okvir. Te proteze so zelo prilagodljive in se lahko popolnoma prilegajo dlesni. Kovinske proteze so narejene iz kovinskih okvirjev in so bolj trpežne kot akrilne proteze. So manj vidne in so odlična izbira za tiste, ki iščejo diskretno rešitev za manjkajoče zobe. Akrilne proteze so narejene iz akrilne smole in so najbolj enostavne za uporabo. So cenejše od drugih vrst delnih protez, vendar niso tako trpežne.



Pacienti se najpogosteje odločajo za delne proteze, ki jih kombiniramo s posebnimi prevlekami s polzili, ki se zacementirajo na zobe. Izdelajo jih izurjeni zobni tehniki, ki s pomočjo sodobne tehnologije izdelajo zobne proteze, ki se natančno prilegajo zobem s prevlekami in dlesni. Te proteze so tudi zelo trpežne in dolgotrajne. Ker se proteza pričvrsti na polzila zob s prevlekami je tudi bolj stabilna in udobna.








Čas, ki je potreben za navajanje na delno zobno protezo, se razlikuje od osebe do osebe, vendar pa je povprečno obdobje približno nekaj tednov. Med navajanjem na delno zobno protezo je pomembno, da se držite nekaterih smernic, ki vam lahko pomagajo, da se boste bolje počutili. Govorite počasi in jasno, da se boste lažje prilagodili na protezo. Priporočamo tudi glasno branje na samem. Na začetku se izogibajte hrani, ki je trda ali lepljiva, saj lahko povzroči neugodje ali celo poškodbe proteze. Začnite z mehkejšo hrano in postopoma prehajajte na tršo hrano. Za krepitev ustnih mišic lahko izvajate vaje, kot so raztezanje ustnic ali vrtljivi gibi čeljusti. Če boste po nekaj tednih še vedno zaznavali težave z nošenjem proteze, se posvetujte z zobozdravnikom, ki vam bo lahko svetoval o morebitnih prilagoditvah proteze.





Skrb za delne zobne proteze je pomembna za ohranjanje njihovega videza in funkcije ter za zagotavljanje dobrega zdravja vaših ust. Delne zobne proteze je treba čistiti vsaj dvakrat na dan s ščetko in milom ali posebnim čistilom za proteze. Priporočljivo je, da proteze odstranite za čiščenje, saj jih le tako lahko temeljito očistite. Nikoli ne uporabljajte navadnih zobnih past, ker lahko poškodujejo material protez. Protezo lahko namočite tudi v posebno čistilno raztopino, ki pomaga pri odstranjevanju bakterij in ohranjanju svežine (pri postopku sledite navodilom na embalaži za uporabo). Izogibajte se uporabi zelo vroče vode, ker lahko deformira material protez. S pravilnim čiščenjem in vzdrževanjem lahko podaljšate življenjsko dobo vaših protez in uživate v njihovi funkcionalnosti ter udobju. Poleg tega seveda ne smete pozabiti na redno profesionalno ustno higieno, ki jo opravi ustni higienik.




bottom of page